lauantai 5. huhtikuuta 2014

Haukikausi jo ovella kolkuttaa!

Yhden haukikeikan olen jo ehtinyt Valtterin kanssa heittämään. Reissu oli jotenkin kaksijakoinen. Hyvillä mielin, huolletulle veneellä rantaan, vene vesille ja kääntö ratista.. ratti toimii mutta kone ei käänny. Vaijeri rahisee koneen puoleisessa päässä ja ohjauspulpettiin työntyy rasvainen vaijerinpää.


Hauenmakuun onneksi päästiin kun otin keulamoottorin mukaan. Sillä köröttelimme 3,5km/h koko päivän. Pari kertaa kokeiltiin isolla koneella. Aika raskaalta tuntuu ns. käsiohjaus konekopasta.

Parhaan paikat olivat vielä jäässä ja jotenkin tuli poikamainen olo. Pitäähän sitä kokeilla jään murtamista. Ainakin Valtterilla oli hauskaa. Iso kone käyntiin, keula jäähän, kaasua ja jään päälle. Rouskis, taas lähti pala jäätä irti.

Päivä pörrättiin vesillä ja pari haukea saatiin. Mukava reissu pienistä alun vastoinkäymisistä huolimatta. Soittelin parille kalakaverille ja kyselin veikkauksia ohjauksen korjattavuudesta eivätkä kommentit olleet kovin rohkaisevia. Kotiin päästyä netissä aikani surffailtua löytyi Porin venetarvike, joka myy hydrauliohjausta järkevään hintaan. Lisähintaa kaapeliohjauksen uusimiseen verrattuna ei kovin paljoa tullut. Nyt lauantaina tuo viimeviikolla postin tuoma ohjaus on asennettuna ja toimii. Yllättävän näppärä asennettava, kunhan vain lukee ohjeita tarkasti.Nyt luulisi ohjauksen toimivan nikottelematta ainakin muutaman kauden.

Koska haukusesonki on ovella julkaisen tähän yhden monista ruokaohjeista, joissa hauki on pääasiallisena raaka-aineena.HAUKIPIHVIT a’la Haukikoira

Seuraavan haukipihvien ohjeen olen löytänyt netistä ja ohjeen on alunperin kehittänyt Haukikoirana tunnettu kalastusopas. Ohje on pikkasen tuunattu alkuperäisestä mutta kaikki kunnia toimivan ohjeen laatimisesta Haukikoiralle.

1kg hauen filettä
pekonia paketillinen n 100gr, pekonin ja kalan suhde 1:10
purkillinen ranskankermaa
1dl ruokakermaa
valkosipulia purkista 2-3 isoa teelusikallista
tilliä koko nippu
kananmuna
korppujauhoja n. 1dl

Kalat ja pekoni jauhetaan myllyssä kolmeen kertaan. En ole fileoinut keskellä filettä olevaa anopinpalaa pois, koska mylly on tehnyt työn puolestani.

Jauhetun kalamassan päälle kaadetaan ranskankermat, valkosipulit, kananmuna, tillit. Sekoitetaan massa hyvin. Tilli kannatta silputa mahdollisimman pieneksi.

Korppujauhoja ja ruokakermaa lisätään pariin otteeseen välillä sekoitellen.

Massa on sopivaa kun se irtoaa sekoitusvälineestä mukavasti.

Kädet kannattaa pitää kostutettuina kun taputtelee näitä pihvejä kämmenen kokoisiksi, sopivan ohuiksi pihveiksi. Muurikalla, kaasuliekillä kun paistelee runsaassa voissa niin ei kovin kauaa kestä kun pääsee nauttimaan kielen mennessään vievästä herkusta.Ohjeen ainesmäärillä saa reilu 20 haukipihviä.