lauantai 1. syyskuuta 2012

Kalastuspihtien testikäyttöä

Tarjoutuipa tilaisuus saada testikäyttöön koukunirroituspihdit aiemmin käyttämieni Fisherman merkkisten ja legendaarisen Leatherman Toolin rinnalle. Uudet pihdit ovat komeat ja kiiltävät. Väri on silmää miellyttävä ja kaikinpuolin ihan mukavantuntuinen laite. Rannelenkin lisäsin pihteihin koska hiukan epäilytti märkien käsien, kalanliman ja kuvioimattoman alumiinin yhdistäminen veneen laidan ulkopuolella.


Pihtejä käytin parilla kalareissulla, joilla molemmilla tavoitekalana oli kuha. Muutama sattumahauki kävi myös pihtejä ihmettelemässä. Ainakin kuhavieheiden kanssa pihdit tuntuivat numeroa liian suurilta. Kuvan kuhat ovat noin 45cm mallikaloja. Kuten kuvasta voi havaita ovat pihtien kärjet hieman suuret käytettyyn vieheeseen ja koukkukokoon verrattuna.Kalastuskäytössä ja kaloja irroitettaessa rannelenkkiä ei tullut käytettyä joko siitä syystä, että kalat irroitettiin veneen laidan kuivemmalla puolella tai silkkaa laiskuutta. Oli miten oli eivät pihdit luiskahtaneet kadestä mutta hieman viileältä paljas metalli tuntui paljaaseen käteen. Pihtien valmistusmateriaali kahvojen osalta aina kärkiosaan asti on alumiinia. Pihtien leikkuuterä on todella terävä ja se leikkaa kuitusiiman poikki ainakin uutena.


Pihtien leikkuuterän etupuolella on uritettu alue, jonka tehtävänä on ilmeisesti parantaa otetta johonkin kiinnipidettävään kappaleeseen, esimerkiksi hauen suussa olevaan koukkuun. Kärkipalat on vaihdettavissa kuin myös leikkuterät. Varaosien hinnoista ei minulla ole minkäänlaista käsitystä.


Koukunirroituspihtien leikkaavat terät tuntuivat niin teräviltä ja tukevilta että ajattelin kokeilla niillä haukikaliberin koukunhaaran katkaisua. Suomalainen kalamieshän tunnetusti ottaa käyttöön vaikkapa koukunkatkaisussa sen lähinnä vapaata kättä olevan työkalun ja todennäköisesti se on juuri tuo koukunirroituspihti.Pihdit katkaisivat koukun roiman rusahduksen säestämänä eikä toista koukkuhaaraa enää kannata kokeilla katkaista. Pihtien leikkuuterästä lohkesi komea pala irti. Kysyin pihtien maahantuojalta tästä asiasta ja hän mainitsi leikkuuterän olevan kovuudeltaan HRC70 mitä se nyt lienee tarkoitakaan. Jotenkin ymmärsin tuosta HRC70 kovuudesta ja saamistani pihtien käyttöön liittyvistä ohjeista sen, että se on pirun kovaa kamaa eikä kestä vaikkapa koukkujen katkaisua ja on tarkoitettu vain siiman tms. leikkaamiseen.Pihtien kärjet tuntuivat hieman liian suurilta kuhahommiin. Voisinkin kuvitella niiden soveltuvan parhaiten vaikkapa haukijerkkien kaiveluun isompien haukien kidoista. Pihtien kapein kärki viereisen mukaan pihtien yläpinnasta on 3,5mm ja aukeamissuunnasta mitattuna 5,5mm. Pihtien kokonaispituus on 26cm ja vaihdettavien kärkipalojen pituus on 65mm.
Äärimmäisenä vasemmalla on käytössäni kauan olleet Leathermanin Tool-monitoimityökalun pihdit, keskimmäiset pitkäkärkiset pihdit ovat Fisherman-tuotemerkillä myytävät pihdit ja oikeassa laidassa nämä alumiiniset uudet pihdit. Kuvasta erottaa alumiinipihtien kärjen järeyden.

Seuraavaan taulukkoon olen koonnut mittaukset näistä kolmesta pihdistä. Pihtien mitat "leveys yläpuolelta" tarkoittaa viereisen kuvan suunnasta mitattua pihdin kärkiosan leveyttä ja sivusta otettu mitta pihtien kärjen sivun paksuutta niin, että pihdin kita on kiinni.Yhteenvetona näistä pihdeistä voi sanoa, että jokaisella on hyvät ja huonot puolensa. Fishermanin halvoilla pihdeillä pärjää jos muistaa ettei niissä ole rannelenkkiä ja pihtien metalli on pehmeähköä. En niitä kyllä ole vielä saanut rikki mutta leuat ovat nyhjääntyneet. Leatherman Tool on näppärä monitoimityökalu moneen tarpeeseen vesillä ja kalassa mutta monitoimityökalu on aina kompromissi. Leatherman työkaluni leikkuuterä on vaurioitunut jossain koitoksessa vuosia sitten eli merkkituotekaan ei kestä ihan mitä vaan. Alumiinipihdit tuntuvat kohloilta käytössä vaikka mittausten perusteella ne eivät ole paljoa suuremmat kuin Fishermanit. Ehkä juuri tuo pihtien sivusta mitattu kärkiosan suurempi korkeus tekee niistä suuremman oloiset kuin ne ovatkaan. Tuotteiden hintoihin en ota kantaa, koska yksi näistä ei ole enää sellaisenaan myynnissä (Leatherman Tool) ja alumiinipihtien hinnasta ei ole tietoa. Pihtejä tuo maahan Eräpojat niminen liike www.erapojat.fi . Kannatta tiedustella lisää suoraan maahantuojalta.

Näihin erilaisiin kalastkseen liittyviin tuotetestauksiin vielä palataan. Nyt testattavana on lisää pihtejä, leukapihtejä hauelle ja nostokoukku. Kirjoitelkaa kommentteja ja seurailkaa sivustoa. Kuvissa tyytyväisiä tuotetestaajia :)